Streektoal avond

Streektoalavond in het Olde Meestershuus.

Woensdag 8 november werd een lezing gehouden over het Nedersaksisch. De lezing werd verzorgd door de Albert Bartelds en Harry Scholtmeijer van de IJsselacademie in Zwolle.

Harry Scholtmeijer vertelde voor de pauze over de geschiedenis van de streektalen. In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt is de streektaal, die met name in het oosten van ons land gesproken wordt, veel ouder dan het huidige Nederlands. Sinds de jaren tachtig is het Nedersaksisch een officiële taal. Het taalgebied omvat ook een groot deel van Noord- Duitsland. Aan de hand van kaarten, die tot stand gekomen zijn door veel onderzoek en met behulp van dialect sprekende mensen door het hele land, liet hij ons de ontwikkeling van de streektalen zien.

Na de pauze was het de beurt aan Albert Bartelds. Hij vertelde ons op boeiende wijze over hoe met name jongeren bezig zijn met dialecten. Was er lang enige schaamte om dialect te spreken, met de opkomst van muziek in dialect, denk aan Normaal en Daniel Loohues, Skik  en Ede Staal, werd het weer meer “IN” om dialect te spreken. Albert vertelde dat hij veel les geeft aan het m.b.o. en dat het vaak een eyeopener is voor leerlingen om te merken dat ook in andere landen veel talen/dialecten worden gesproken.

Al met al een boeiende lezing met veel interactie tussen sprekers en toehoorders.

Zeker voor herhaling vatbaar en dan hopelijk met meer aanwezigen.