Film-thema avond

Boeiende lezing over luchtoorlog boven Slagharen en omgeving.

Woensdag 18 september j.l. organiseerde het “Oale meestershuus “ in Slagharen  voor een volle zaal een lezing over vliegtuigcrashes in de tweede wereldoorlog. Rob Wethley en zijn team van SLO Drenthe vertelden op een boeiende manier over de vele vliegtuigcrashes in onze omgeving.

SLO Drenthe staat voor Stichting Luchtoorlog Onderzoek Drenthe. Rob behandelde de Engelse vliegtuigen zoals de Whitley, de Wellington en de Lancaster. Uiteraard kwam ook het gecrashte vliegtuig van William Rhodes aan de orde, waarvan in het museum de volledige documentatie te zien is. Peter van de Weide behandelde de Amerikaanse vliegtuigen zoals de B17 , de B24, de P38, maar ook de duitse Messerschmitt. De Engelse vliegtuigen vlogen ‘s nachts en de Amerikaanse overdag, omdat die zich zelf beter konden verdedigen.

SLO Drenthe maakt o.a. doormiddel van het project “Lost wings“ de lokaties van de vliegtuigcrashes weer zichtbaar en geeft de bemanning weer een gezicht. Ook is de SLO Drenthe nauw betrokken bij de dodenherdenking in Nieuw-Dordrecht en Schoonebeek en heeft een eigen educatie programma beschikbaar voor scholen.

Na de lezing gaf Harrie Peter uitleg over een groot aantal brokstukken van gecrashte vliegtuigen die werden tentoongesteld.

De bezoekers hadden dan ook veel vragen.