Kiekies Kieken 2017

Kieken, herkennen, foto's scannen en de gekregen info opslaan. Ze waren er weer druk mee tijdens het traditionele KIEKIES KIEKEN in de Haarslag bij het museum. De gasten kijken en herkennen, de vrijwilligers scannen en opslaan. Een gezellige bezigheid die het trieste donkere weer vrolijk buitensloot.
 
 
 
 

Kerstmarkt 2017

Hieronder enkele foto's van de Kerstmarkt van 2017.

Voor het videoverslag, gemaakt door Roelof Overweg, klik op deze link.

Sint op museumbezoek

Zaterdagmiddag 25 november was de Sint met zijn Pieten in het museum ’t Olde Meestershuus in Slagharen. Daar ontving hij op een speciale auditie een groot aantal kinderen met pappa’s, mamma’s, opa’s en oma’s.

Bij binnenkomst stond de welkom Piet die na een begroetingsritueel de gasten binnenliet. Daar zat de schmink Piet klaar om de kinderen een roetveeg te geven en een kleurtje op de lippen. Daarna ging het naar de zing Pieten waarna de Pepernoten Piet hen opwachtte om samen pepernoten te kneden en te bakken. Vervolgens naar de rijm Piet en dan…..ja op auditie bij Sint en Hoofdpiet. Alle kinderen zongen voor de Goedheiligman en de Hoofdpiet was hartelijk en gul met strooigoed. Buiten dartelden de verkeersregel Pieten door de bussen van het streekvervoer om de reizigers ook van het suikergoed te laten delen. Geweldig hoe de chauffeurs en de reizigers hierop reageerden. Een fantastische middag die menig kinder- en ouder hart sneller deed kloppen. Top olde Meestershuus.

Voor meerdere foto's zie ons fotoalbum.

 

 

Kerstmarkt bij het Museum Slagharen

Zoals U weet is op 8 december de kerstmarkt op het kerkplein.

Ook het museum is dan weer in kerstsfeer en is gratis toegankelijk voor iedereen.

Het Dickens koor uit Slagharen onder leiding van Wies Hultink zal haar medewerking verlenen aan dit festijn.  Zij zullen op het terrein van het museum hun zangkunsten ten gehore brengen in een gezellig verlicht museumterrein.

Allen van harte welkom.

Vrijwilligersavond Streek Historisch Centrum

Zoals gebruikelijk aan het eind van het museumseizoen organiseert het bestuur van het SHC Slagharen een avond voor haar vrijwilligers als dank voor hun inzet. Voorzitter Albert Jan Nijeboer mocht een groot aantal van deze trouwe medewerkers welkom heten.

 

Hij riep hen op om ook mee te denken over thema’s voor exposities. Eén van de nieuwe ideeën voor het komende seizoen is een expositie van (amateurs) kunstenaars uit de regio. Alle kunstuitingen zijn welkom om zich aan te melden. Het bezoekers aantal bleef afgelopen seizoen iets achter dus dat kan wel een impuls gebruiken. Het gebouw de Haarslag kende een goed jaar met een volle bezetting. Na deze intro werd de avond overgenomen door DUODIO uit Kloosterhaar die met het bekende spel ‘Ik hou van Holland’ voor veel plezier en hilarische hoogtepunten zorgde. Tegen half elf keerde een ieder met een fijn gevoel huiswaarts. De avond was super geslaagd. Zaterdag 25 november (vanaf 13.30 uur) wordt het Oale Meestershuus omgedoopt tot het Sinterklaashuus, en op vrijdag 8 december is de kerstmarkt op het kerkplein in Slagharen. Het museum zal dan weer open zijn in kerstsfeer.

Zie voor meerdere foto's ons fotoalbum.

 

Pannenkoeken fietstocht

Een prachtige tocht door een variabel landschap zo dicht bij huis. Dat konden rond 250 fietsende deelnemers op E-Bike tot oma fiets beamen. Het Streek Historisch Centrum Slagharen had een tocht van rond de 40 km. uitgezet waar je U tegen zegt.
Vanaf Slagharen ging het via de Moeshoek, Drogteropslagen, Noord Stegeren en Paardelanden richting Schrapveen. Via de Ommerweg ging het de Nieuwe Dijk op en fietsend door het Reestdal kom je ogen en oren te kort. Via het mooie dorp Ford ging het de Linderesch over weer naar de Ommerweg ten westen van Zuidwolde. Door het dorp Linde en de Vuile Riete bereikte de tocht de Braamberg en daarmee kwam het ultieme doel dichterbij. Nog even een klein stukje Hoogeveenseweg, Elimmerweg, Troostenwijk en Schuineslootweg en ja daar was het doel: de schuur bij de Fam. Nieuwland op nr. 60 ‘PANNENKOEKEN’. Een zeer geslaagd evenement waar de organisatie met trots op terug kan kijken.

Voor het bekijken van de film van dit evenement klik hier!

View the embedded image gallery online at:
http://museumslagharen.nl/index.php/nieuws#sigProIdbce7baaf2f

Publicaties Kwartaalblad "de Posthoorn"

Het kwartaalblad De Posthoorn van het Streekhistorisch Centrum te Slagharen, Lutten, Schuinesloot komt binnenkort weer uit met het juni nummer en heeft daarin weer enkele interessante artikelen.

Ben Spijker geeft een overzicht van een tak van de Spijker of Spiker genealogie. Een deel is in 1889 naar Amerika geëmigreerd. In deze aflevering doet Ben uit de doeken hoe het ging met de nakomelingen van Johannes Gerhardus of Jan Geert Spijker die in Nederland bleven. Een scala van Slagharense namen duiken daarin op: Doldersum, Sieljes, Hullegie, Finkers, Plass, Van der Sleen, enz.
Ex-voorzitter Jan Bruins dook in het museum-archief en het viel hem op dat er in 60 jaar heel wat veranderd is in Overijssel, en in het bijzonder in de gemeenten Hardenberg, Avereest en Gramsbergen.

Lees meer...

Opening museumjaar 2017

Klik op afbeelding om de video te bekijkenBouwe Bemboom opent museumseizoen.

Zaterdag 1 april verrichten Bouwe Bemboom en zoon Henk Bemboom jr. de openingshandeling van het Streekhistorisch museum Slagharen. Dit naar aanleiding dat er in de Haarslag, het ontmoetingscentrum achter het museum, een grote overzichts expositie is ingericht over het Shetland Ponypark Slagharen waarvan Henk Bemboom sr., vader en grootvader van Bouwe en Henk, de oprichter was.

In het museum zijn twee exposities ingericht. Een over 175 jaar Slagharen, gemaakt en ingericht door leerlingen uit het basisonderwijs die veelvuldig het museum bezoeken. De tweede expositie is een overzicht van hoeden en klederdrachten uit vroeger tijden gedragen in deze streken. Met het doorknippen van een groot doek gespannen voor de toegangsdeur verschaften Douwe en Henk zich een weg naar de deur die Henk middels een sleutel opende. Het museum is geopend op dinsdag t/m vrijdag 10.00 tot 16.00 uur.

(Klik hier of op de afbeelding rechtsboven voor een video-verslag)

View the embedded image gallery online at:
http://museumslagharen.nl/index.php/nieuws#sigProId6fff619d74